Istoricul Cabanei Ciucas
Postat de Iulian Nica la 25 May 2012 // 0 comentarii

Denumita initial "Casa Alexandru Vlahuta" (altitudinea 1595 m), Cabana Ciucas a fost construita de catre Asociatia Turistica "Romania Pitoreasca", fiind prima cabana din masiv. Constructia cabanei a inceput la data de 16 mai 1937 si a fost inaugurata la data de 26 septembrie 1937. Casa avea o sufragerie, doua dormitoare, un vestibul, bucatarie, pivnita si camera pentru ingrijitor.

Vreme de 60 de ani Cabana Ciucas a servit drumetilor drept loc de adapost montan si relaxare, insa incepand cu anii 2000, aceasta a fost puternic dezafectata.
Istoricul Cabanei Izvorului Muntelui
Postat de Iulian Nica la 06 May 2012 // 0 comentarii

Cabana Izvorului Muntelui de la poalele Ceahlaului, a fost construita pe locul numit "La Chilii" unde prin anul 1920 se aflau chiliile unor sihastrii. Pe atunci, drumul pe paraul Izvorul Muntelui era plin de bolovani si greu accesibil din cauza padurii dese, iar poteca de pe malul drept era singura cale de acces spre acest loc. Apoi, pe locul chiliilor si-au construit cateva bordeie si beciuri un grup de armeni care au exploatat o vreme padurile de sub Ocolasul Mic.

Dupa anul 1933 s-a construit in locul bordeielor un canton silvic din lemn cu doua incaperi care a fost denumit de localnici "Adapostul Anania" sau "La Canton", fiind si locul unde se mai adaposteau turistii care urcau Ceahlaul pe Valea Izvorul Muntelui. Preotul Constantin Matasa este cel care a intervenit pentru extinderea cantonului silvic cu inca doua camere, astfel ca in anul 1938 a fost inaugurata o noua cladire in care puteau fi gazduiti mai multi turisti.
Istoricul Cabanei Fantanele
Postat de Iulian Nica la 06 May 2012 // 0 comentarii

Situata pe piciorul nordic al Ceahlaului in Poiana Fantanilor la 1220 metri altitudine, Cabana Fantanele (numita pe vremuri 7 Noiembrie) este una din cele mai frumoase cabane montane din lantul carpatic. Prin pozitia sa ea ofera o larga perspectiva asupra lacului de acumulare de la Bicaz si asupra culmilor muntoase printre care se strecoara Bistrita. In acelasi timp Cabana Fantanele este un apreciat loc de popas, la jumatatea drumului spre Varful Ceahlaului.

Cabana Fantanele isi are inceputurile in anul 1641 in locul numit Fantanele, de unde tasneau de sub stanci trei izvoare. In acest loc obisnuiau sa se opreasca sub un brad secular pastorii, vanatorii si oamenii muntelui pentru a se odihni si a-si potoli setea cu apa limpede si rece ca gheata de la izvoare. Astfel, cu timpul, locul a devenit un punct de intalnire al celor ce umblau pe munte.
Trusa medicala si de prim ajutor pentru excursii
Postat de Iulian Nica la 10 Apr 2012 // 0 comentarii

Este bine sa aveti o trusa medicala personala cu voi cand plecati pe munte. Nu trebuie sa contina foarte multe pentru a nu fi foarte grea.

In trusa ar trebui sa existe, atat medicamente si obiecte de prim ajutor, cat si obiecte nemedicale, acestea fiind destinate situatiilor speciale pe care le putem intalni.
Pagina 1 2 3 4


Istoricul Cabanei Ciucas
Istoricul Cabanei Izvorului Muntelui
Istoricul Cabanei FantaneleCautare
Vremea la munte