Istoricul Cabanei Izvorului Muntelui
Postat de Iulian Nica la 06 May 2012 // 0 comentarii

Cabana Izvorului Muntelui de la poalele Ceahlaului, a fost construita pe locul numit "La Chilii" unde prin anul 1920 se aflau chiliile unor sihastrii. Pe atunci, drumul pe paraul Izvorul Muntelui era plin de bolovani si greu accesibil din cauza padurii dese, iar poteca de pe malul drept era singura cale de acces spre acest loc. Apoi, pe locul chiliilor si-au construit cateva bordeie si beciuri un grup de armeni care au exploatat o vreme padurile de sub Ocolasul Mic.

Dupa anul 1933 s-a construit in locul bordeielor un canton silvic din lemn cu doua incaperi care a fost denumit de localnici "Adapostul Anania" sau "La Canton", fiind si locul unde se mai adaposteau turistii care urcau Ceahlaul pe Valea Izvorul Muntelui. Preotul Constantin Matasa este cel care a intervenit pentru extinderea cantonului silvic cu inca doua camere, astfel ca in anul 1938 a fost inaugurata o noua cladire in care puteau fi gazduiti mai multi turisti.

In dreapta si in stanga acestor doua camere ale Cabanei Anania s-a extins actuala cabana Izvorul Muntelui. Ulterior, au inceput sa urce din ce in ce mai multi turisti pe Ceahlau motiv pentru care Pr. C. Matasa a realizat un nou proiect pentru construirea unei cabane mai mari, fapt ce se realizeaza in anul 1940. Perioada razboiului a afectat lucrurile din camerele de oaspeti si a dus la scaderea drastica a numarului de turisti.

Cabana Izvorul Muntelui ia fiinta in anul 1950 cand o noua cladire a fost construita in continuarea vechii cabane. S-au creat astfel dormitoare cu 65 de locuri de cazare pentru turisti, o bucatarie, o sala de mese si s-a angajat un cabanier si personal necesar pentru functionarea acesteia. Accesul spre Cabana Izvorul Muntelui a fost mai usor datorita constuirii dupa anul 1957 a unei sosele forestiere, care dupa mai multi ani a fost si asfaltata.

Odata cu existenta soselei cabana a putut fi aprovizionata mai usor, iar turistii au inceput sa vina in numar din ce in ce mai mare. Din acest motiv a fost necesara supraetajarea cladirii cabanei si s-a ajuns astfel la 80 de locuri de cazare pentru turisti.

Anul 1970 este anul in care soseaua s-a terminat de asfaltat, iar reteaua electrica a ajuns pana la cabana. Astfel, s-a creat cea de a doua poarta de intrare in masivul Ceahlau la baza caruia se afla cabana Izvorul Muntelui, unde turistii se pot caza pentru a admira frumusetea unica a muntelui. Acesta este si punctul de plecare pentru 3 trasee montane pe Ceahlau: Lutu Rosu, Poiana Maicilor si Jgheabul cu Hotaru.

Sursa: www.viziteazaneamt.roNume:
E-mail: (optional)
Smiley: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Uita

Istoricul Cabanei Ciucas
Istoricul Cabanei Izvorului Muntelui
Istoricul Cabanei FantaneleCautare
Vremea la munte